Shkollat ​​në komunitetet serbe në Kosovë dhe Metohi do të fillojnë të punojnë të hënën

Shkollat ​​fillore, shkollat ​​e mesme, si dhe institucionet parashkollore në territorin e Kosovës, të cilat punojnë në sistemin arsimor serb, do të fillojnë punën javën e ardhshme, njoftoi përfaqësuesja e këtyre institucioneve arsimore shefja e administratës shkollore të Ministrisë së Arsimit të Serbisë për Kosovën dhe Metohinë, Jasmina Dedic, ka mësuar KoSSev.

16.09.2020 - 20:20
20200820151359468620

“Ju lutemi informoni nxënësit, mësuesit dhe prindërit se më 21 shtator 2020, shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe institucionet parashkollore në territorin e Kosovës dhe Metohisë do të fillojnë punën në përputhje me Udhëzimin Profesional për organizimin dhe zbatimin e punës edukative në shkollën fillore. dhe vitin shkollor 2020/2021. vjet, si dhe në përputhje me Udhëzimin Profesional për organizimin dhe realizimin e mësimdhënies drejtpërdrejt dhe përmes mësimit në distancë për shkollat ​​e mesme në vitin shkollor 2020/2021. vjet ", thuhet në njoftimin e Dediq, në të cilin KoSSev kishte një pasqyrë përmes disa burimeve.

Duhet të kujtojmë se Stafi i Krizave për Zhdukjen e Sëmundjeve Infektive Covid-19 të Serbisë, në seancën e mbajtur më 11 gusht, 2020, kaloi një Konkluzion mbi miratimin e Udhëzimit Profesional për organizimin dhe zbatimin e punës arsimore në shkollën fillore në vitin shkollor 2020/2021. vjet, udhëzime profesionale për organizimin dhe realizimin e mësimdhënies drejtpërdrejt dhe përmes mësimit në distancë për shkollat ​​e mesme në vitin shkollor 2020/2021. viti dhe Udhëzimi për masat për të mbrojtur shëndetin e studentëve dhe të punësuarve për shkollat ​​fillore dhe të mesme, i cili rregullon më tej organizimin dhe zbatimin e punës arsimore në kushtet që kërkojnë zbatimin e një numri masash parandaluese dhe mbrojtëse në luftën kundër covid-19.

Shikoni udhëzimet profesionale për organizimin dhe realizimin e punës edukative në shkollën fillore në vitin shkollor 2020-2021 K HTU.

Udhëzimet profesionale për organizimin dhe realizimin e mësimdhënies drejtpërdrejt dhe përmes mësimit në distancë për shkollat ​​e mesme në vitin shkollor 2020-2021 mund t'i gjeni K HTU.

Udhëzimet për masat e mbrojtjes shëndetësore për nxënësit dhe punonjësit për shkollat ​​fillore dhe të mesme mund të gjenden K HTU.

Sidoqoftë, ne nuk ishim në gjendje të merrnim konfirmimin e këtij informacioni nga vetë Dedić-i, si dhe informacione më të hollësishme rreth fillimit të punës së institucioneve arsimore në sistemin arsimor serb, sepse Dedić nuk iu përgjigj thirrjeve të gazetarëve të portalit KoSSev derisa të botohej ky artikull.

Duhet të kujtohet se, ndryshe nga bashkëmoshatarët e tyre në Serbinë qendrore, nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme nga territori i Kosovës që ndjekin mësimet në sistemin arsimor serb, nuk u kthyen në shkollë më 1 shtator. Në vend të kësaj, ata vazhduan të shikojnë klasat në TV dhe të komunikojnë përmes grupeve Viber.

Ky vendim u mor për shkak të, siç u tha, "situatës së keqe epidemiologjike", dhe pastaj u njoftua gjithashtu se situata epidemiologjike do të monitorohej dhe vendimi për fillimin e klasave të rregullta do të merrej në përputhje me rrethanat.

Vendimi për pezullimin e punës derisa të bëhej njoftimi i mëtejshëm për institucionet parashkollore, dhe gjithashtu, siç u njoftua, për shkak të "situatës së keqe epidemiologjike".

Ministri i Arsimit i Serbisë, Mladen Šarčević, më parë deklaroi se fillimi i klasave në shkollat ​​në Kosovë dhe Metohi do të jetë "pak vonë". Sidoqoftë, si arsye e vonimit të kthimit në shkolla, Sarcevic deklaroi, përveç situatës epidemiologjike, se "qeveria në Kosovë nuk është bashkëpunuese".

Vendimi për të mos shkuar në shkollat ​​serbe në Kosovë u mor megjithë të dhënat zyrtare për zvogëlimin e numrit të të sapo infektuarve me koronavirus.

PKS: Nëse shkollat ​​nuk punojnë për shkak të situatës së keqe epidemiologjike, pse funksionojnë kafenetë
Deri më tani, nuk ka pasur ndonjë reagim tjetër zyrtar në lidhje me shtyrjen e klasave në shkollat ​​serbe.

"Partia e Serbëve të Kosovës" u njoftua sot me një njoftim për shtyp.

Ata besojnë se vonesa në kthimin në shkolla është një përpjekje e Beogradit për të "pretenduar pushtet të paprekshëm në Kosovë dhe Metohi" me qëllim që të "mashtrojë publikun", dhe se arsyeja e vërtetë është se shkollat ​​në sistemin e Kosovës nuk filluan mësimin deri më 14 shtator.

"Gjegjësisht, ndërsa fëmijët në Serbinë qendrore ndjekin mësimet pa pengesa në klasat e tyre nga 1 shtatori 2020, si dhe fëmijët shqiptarë në Kosovë nga 14 shtatori 2020. "Dikush (Qeveria e Serbisë) po i mban fëmijët serbë larg të gjitha rrymave në mënyrë që fillimi i vitit shkollor në Kosovë dhe Metohi të mos përkojë me masat dhe vendimet e Qeverisë së Kosovës," thanë ata.

Ata deklarojnë se një politikë e tillë do të rezultojë në "arsimim më të dobët, abuzim të fëmijëve për qëllime politike, ngacmime të panevojshme të prindërve për të dhënë mësim në shtëpitë e tyre".

Ata i dërguan një kërkesë Qeverisë së Serbisë për të "ndaluar urgjentisht këtë çmenduri", dhe bënë pyetjen:

"Nëse shkollat ​​tona nuk po punojnë për shkak të situatës së keqe epidemiologjike, pse po funksionojnë kopshtet dhe parashkollorët për ne, pse kafenetë dhe kafenetë janë të hapura dhe pse shtabet e krizave në komunitetet serbe thonë se situata epidemiologjike është shumë më e mirë?"

Burimi: Kossev

Pax logo Logo projekta Nsi logo