RHMK „Trepča“ danas obeležava 90 godina rada

Rudarsko – metalurško – hemijski kombinat Trepca, jedno od najvećih nalazišta olova i cinka u Evropi, obeležava 90 godina rada.

07.12.2017 - 09:22
Devedeset godina trepce

Svečanoj akademiji koja je ovim povodom održana u Zvečanu, pored brojnih gostiju, prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić je zaposlenima u RMHK “Trepča” poručio da će u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa i prava na Kosovu i Metohiji.

U našoj državi 90 godina može da opstaje i traje samo nešto što je na čvrstim temeljima sazdano i nešto što je stručno i s ljubavlju gradjeno i vodjeno. Trepča je bila jača od ratnih vihora i političkih nestabilnosti i ekonomskih kriza. Branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji“, rekao je Đurić.

On je dodao da su u toj borbi oružje bili politički i pravno ekonomski argumenti  ali „naša glavna snaga bili su jedinstvo i sloga“.

„Uspeli smo da zaustavimo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše zato što smo nastupali složno kao vojska boreći se za ono bez čega nam opstanka nema a to je Trepča“, naglasio je Đurić zapitavši se kakva bi u suprtonom bila perspektiva naroda na ovim prostorima.

"Naša snaga meri se vrednošću onoga što branimo a vrednost Trepče neda se iskazati samo brojevima jer je Trepča za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje.

“I pored stalnih ekonomskih i političkih pritisaka, cilj menadžmenta i zaposlenih Trepče je, kako je rekao generalni direktor Jovan Dimkić, bio da se očuvaju ljudski I tehnološki resursi. U tome je, u poslednjoj deceniji presudnu ulogu imala Vlada Republike Srbije bez čije pomoći kao I jedinstva zaposlenih ovaj kombinat ne bi imao budućnost", rekao je Jovan Dimkić, generalni direktor RMHK "Trepča".

U znak poštovanja i sećanja na ovaj veliki jubilej svečane plakete dodeljene su predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovoj svetosti poglavaru srpske pravoslavne crkve gospodinu Irineju I direktoru Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marku Đuriću.

Svečana plaketa je uručena i ocu našeg proslavljenog teniskog asa Novaka Đokovića, Srđanu Đokoviću, a putem video bima Novak je prisutnima čestitao jubilej i poželeo im uspeha u daljem radu i životu još jednom istakavši da će zarad svog porekla uvek biti neraskidivo vezan za ove prostore.

Povodom svečane akademije prikazan je dokumentarni film  o ovom kombinatu koji je rađen u produkciji televizije "Most", a priređen je i bogat kulturno umetnički program….

Izvor: TV Most

Pax logo Logo projekta Nsi logo