Predstavljen projekat "eopstinazvecan.com"

Pilot projekat "eopstinazvecan.com" predstavljen je danas u sali opštine Zvečan, elektronska platforma koja će unaprediti i ojačati saradnju između građana i opštine Zvečan.

10.11.2017 - 12:30
Pilot

‘’Nova društvena inicijativa u saradnji sa opštinom Zvečan, uz finansijsku podršku međunarodne organizacije PAX prepoznala je kao ključni element neophodnost participativnog upravljanja u opštini Zvečan, istakao je prilikom obraćanja prisutnima programski direktor Nove društvene inicijative Aca Mitić. 

Ovim sistemom će građani i javnost biti u mogućnosti da ostvare svoje ciljeve kreiraju politike koje odgovaraju njihovim potrebama, a lokalnoj samoupravi olakšati upravljanje time što pomažu u identifikaciji prioriteta i i problema na osnovu informacija dobijenih od strane građana’’, rekao je Mitić.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković izrazio je zadovoljstvo što danas zajednički predstavljaju elektronsku platformu koju veliki broj regionalnih i lokalnih vlasti u Evropi koristi kao sredstvo većeg učešća građana u procesu donošenja odluka, ali isto tako i da povećaju odgovornost i transparentnost u radu. 

"Opština Zvečan je ponosna na projekat Nove društvene inicijative koja je uz finansijsku podršku međunarodne organizacije PAX kreirala jedinstveni sistem koji će unaprediti i ojačati saradnju između građana i opštine Zvečan. Učešće građana u procesu donošenja odluka je osnov demokratije."

Građani Zvečana će po prvi put koristiti najmodernije sisteme za učešće građana u procesu donošenja odluka, i to sistemom 48 sati kojim se adresiraju problemi građana u roku od 48 sati i omogućava kontrola rada javnih preduzeća. 

Sistem - pitaj gradonačelnika kojim će biti omogućena direktna komunikacija sa gradonačelnikom i građani će moći da postavljaju pitanja i daju sugestije i komentare.

I treći je sistem e-participacije kojim će prvi put biti upotrebljene informacione tehnologije u procesima javnog upravljanja obezbeđujući time kvalitetniju interakciju između građana i predstavnika vlasti bez nužnosti fizičkog prisustva. 

Prilikom predstavljanja pilot projekta "eopstinazvecan.com" prisutnima se obratio i Majkl Voren programski menadžer organizacije PAX na Kosovu i Jovana Radosavljević, Izvršna direktorica Nove društvene inicijative. 

Pax logo Logo projekta Nsi logo