Obeležen Dan opštine Zvečan

Dan opštine Zvečan obeležen je juče, na Petrovdan, svečnom akademijom kojoj su prisustvovale delegacije bratskih opština sa područja uže Srbije i Republike Srpske.

13.07.2018 - 09:27
Zv vuccina

Ministar administracije lokalne samouprave u ostavci  u kosovskoj vladi  Ivan Todosijević istakao je da danas možemo biti srećni i ponosni jer se uz svesrdnu pomoć države Srbije i Kancelarije za KiM privodi kraju izgradnja banje u Banjskoj “Rajska banja”.

Paralelno sa ovim projektom, dodao je Todosijević, Vlada Srbije finansira izgradnju povratničkog naselja “Sunčana dolina”, a  prema njegovim rečima, pri kraju je i treći veliki projekat – regionalni vodovod.

Kancelarija za KiM je obezbedila sredstva za izgradnju dve stambene zgrade sa ukupno 24 stana, a početak radova očekuje se do  kraja ovog meseca, rekao je Todosijević. 

“Vlada Republike Srbije finansiranjem ovih projekata pokazuje  i dokazuje da je KiM njen sastavni i neotuđivi deo teritorije. Podizanje životnog standarda stanovništva, kao i stvaranje pogodne infrastrukture i drugih uslova koji podstiču privredni razvoj, uz zaštitu životne sredine i jednake mogućnosti za sve građane, predstavljaju ciljeve kojima ćemo kao lokalna samouprava težiti. Politika ekonomskog razvoja biće sadržana u jačanju infrastrukturnih kapaciteta, uslovima za održivi povratak i opstanak , obezbeđenju radnih mesta, održivom korišćenju prirodnih resusrsa, ravoju poljoprivrede i sela, banjskog i verskog turizma” – rekao je Todosijević. 

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković rekao je, pozdravljajući prisutne, da je svaki Petrovdan koji se obeleži kao Dan opštine važan, jer potvrđuje da se narod izborio za još jednu godinu opstanka na Kosovu i Metohiji.

On  je istakao da se lokalna samouprava trudi da Zvečan napravi opštinom dostojnom svojih građana. U tom pravcu, Janković je najavio da će se do kraja ove godine završiti projekti od suštinskog značaja za stanovnike Zvečana.

“Završava se izgradnja dva bazena za pijaću vodu, što će rešiti pitanje vodosnabdevanja do završetka izgradnje regionalnog vodovoda. Takođe, završava se izgradnja dugo očekivane sportske hale, trotoari će dobiti novo lice, završiće se izgradnja regionalne deponije. U toku sledeće nedelje  raspisujemo i konkrus za dodelu 50 stambenih jedinica za socijalne kategorije stanovnsistva, mlade bračne parove, kadrove, raseljena lica i povratnike i samohrane majke. Sve ovo nije dovoljno ukoliko ne rešimo gorući problem u opštini Zvečan – zapošljavanje mladih ljudi” – istakao je Janković. 

U okviru svečane akademije predsedniku Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu  dodeljena je povelja opštine Zvečan za izuzetan doprinos u humaniranom radu na KiM, na  povezivanju i uspostavljanje bratske saradnje sa Republikom Srpskom.

Arlov je istakao da je povelju dobila cela Republika Srpska , te da mu je ona izuzetno važna i da je posvećuje  srpskom narodu na KiM.

“Nas mnogo toga veže, muke, problemi, sveta kruna Nemanjića, naša crkva, naše slave i zato smo, koliko možemo, stali iza vas. Uvek ćemo sa radošću dočekivati vašu decu, uvek ćemo stati iza vas, pomagati bolesnoj deci koje nažalost ovde ima mnogo. Veliko vam hvala što postojite na KiM, što dolazimo u svoje kuće ovde, što čuvate našu ikonu KiM, hvala celom srpskom narodu što postoji na KiM. Želim vam sreću, zdravlje, prosperitet i da vas svake godine sve više ima” – poručio je Arlov.

Svečanosti povodom Dana opštine Zvečan prisustvovale su delegacije brojnih bratskih opština.

U okviru svečane akademije potpisana je Povelja o bratimljenju sa opštinom Čelinac iz Republike Srpske.

U ime nove bratske opštine, povelju je potpisao predsednik SO Čelinac Dejan Kurtinović .

Mi u Čelincu, a i građani drugih opština i gradova  Republike Srpske  imamo  posebnu emociju kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije i velika je čast biti danas  ovde sa vama” – rekao je Kurtinović.

Dostani Đurić iz Lozišta i njenoj deci uručeni  su ključevi kuće u ovom selu, a od bratske opštine Stara Pazova  novčana  pomoć od 500 evra.

Predsednik ove opštine Đorđe Radinović uručio je najboljim đacima četiri zvečanske škole pomoć od po 200 evra,  a donirani su i paketi humanitarne pomoći, bogoslužbeni predmeti kao i sportska oprema lokalnim klubovima.

Posebne zahvalnice uručene su i ustanovama kao i građanima – pojedincima za posebna dostignuća na polju obrazovanja, kulture i sporta.
U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi KUD “Zvečan”.

Čestitku povodom Dana opštine uputio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

“Deleći sa Vama radost današnjeg praznika želim da istaknem da se Zvečan iz godine u godinu izdvaja kao ključni centar severa KiM, kao simbol ekonomskog razvoja i zamajac novih kapitalnih infrastrukturnih projekata u Pokrajini”, stoji u čestitki Đurića.

Đurić je napomenuo da je siguran da će, realizacijom započetih i valorizacijom planiranih razvojnih projekata, uz saradnju lokalnih vlasti i Vlade Republike Srbije, Zvečan predstavljati dobro mesto za život i nezaobilazni put za sve ljude dobre volje, ljude sa vizijom i idejama koje će stvoriti uslove za bolji život našeg naroda ali i Albanaca i svih građana opštine Zvečan.

“Pred nama su mnoga iskušenja i sada nam je više nego ikada potrebna mudra i pametna politika, politika koja će čuvati naše postojanje na ovim prostorima. A samo ako sačuvamo naše korene, moći ćemo da utemeljimo i našu budućnost na Kosovu i Metohiji”, naveo je Đurić u čestitki.

Opština Zvečan formirana je kao posebna jedinica lokalne samouprave 12.jula 1991.godine.

izvor: Radio Kontakt Plus

Pax logo Logo projekta Nsi logo